2018. gada 12. jūn.

9 augi, ko vākt jūnijā.

*Purvā uzzied vaivariņi (Ledum palustre)– sen zināms līdzeklis pret kodēm, tāpēc vienu otru zariņu var ielikt drēbju skapī. Vaivariņa smarža reibina, augs ir indīgs.AttÄ“lu rezultāti vaicājumam “vaivariņi”
* Ap Jāņiem uzzied skaistākā no labības lauku nezālēm – rudzupuķe (Centaurea cyanus). No tās ziediem pagatavota tēja noder nieru, rīnceļu, aknu, žultsceļu, kā arī bronhu un plaušu slimību gadījumā. Bet mūsu senči kaltētas ziedlapiņas likuši pie smēķējamās tabakas aromāta uzlabošanai.
* Jūnija beigās uzzied vīgriezes (Filipendula hexapetala). Tējai der gan to laksti, gan ziedi. Lieto kā pretiekaisuma, urīndzenošiu, sviedrējošu un temperatūru mazinošu līdzekli. Arī pret klepu un uroģenitālās sistēmas kaišu gadījumā.
*Dzelteniem ziediņiem izrotājas arī maura retējs (Potentilla anserina). Šo zemu lodājošo augu redzējis katrs, bet dziednieciskās īpašības uz to ļauj raudzīties kā uz milzi – ziedēšanas laikā ievāktu lakstu tēja vai uzlējums iedarbojas savelkoši, spazmolītiski, sāpes mazinoši, palīdz apturēt asiņošanu.
* Kad saulainās mežmalās baltiem ziediem sazied meža zemenītes (Fragaria vesca), ir īstais laiks zāļu tējai ievākt to lapas. Tās satur askorbīnskābi, ēterisko eļļu un citas vērtīgas vielas. Novārījums iedarbīgs pret caureju, ārīgi – brūču, čūlu, ekzēmu kopšanai.
*Uzvelkot rokās cimdus drogām var vākt lielās nātres (Urtica dioica) lapas. Tās bagātīgi satur vitamīnus, karotīnu, riboflavīnu, urticīnu, tanīnu, hlorofilu, mikroelementus, skudrskābi un citas aktīvas vielas. Iekšķīgi lietoti, nātres preparāti palielina hemoglobīna saturu un eritrocītu skaitu asinīs, sekmē asins recēšanu. Ārīgi lietots uzlējums līdz brūču dziedēšanai.Attēlu rezultāti vaicājumam “lielās nātres”
http://veselam.la.lv/2017/06/22/9-augi-ko-vakt-junija-noverte-to-speku/2/

Vairāk informācijas var atrast

 Svariņu bibliotēkas krājumā.



Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru